Search This Blog

Pengikut Setia~~~

Saturday, June 2, 2012

TINTA TATKALA DHUHA.... RESEPI DARI MANGGA..

Assalamualaikum Warahmatullah...

Aaaaa...guane belake masing2...sihat belake neh....
gitulah harap2nyeee.e...

Aaa..post kali ning ambe takmboh bleber pasaa mende2 pun...
cume nok kongsi resepi je skit...
resepi hok gune buoh pelam...ataupun bahasa buku yeee...MANGGA..

neh...ade dua...aaa..moleklah orang kate tu..sempena dgn musim orang nikoh le ning..takut ade hok orang kate tu nok buat makan mase makan beradap..sebagai pembuka selera...

sebut pasaa buoh sining ambe nok beri peringatan sket...
NABI MAKAN BUOH SEBELUM MAKAN MAKANAN BERAT..BUKAN SELEPAS...
dan dalam kajian zaman le ning pun ade kabor...molek makan buoh dulu sebelum makan makanan berat...

tapi orang kite le ning brehi makan buoh selepas makan makanan berat kate die...
cuci mulut~~~

cuci mulut korok anying ye~~~~
Kajian ade kabor doh kalu kite makan buoh selepas makan makanan berat macam makan tgh hari gitu...buoh tu akan duduk pada bahagian atas sekali dan makan masa untuk dihadam...sebelum sempat dihadam...buoh tu dh jadi masam...bile jadi masam...ye buleh jadi asid pade perut kite...asid ning pulok bahaye...dok molek untuk kesihatan...


aaaa....dgr dh tu...buleh lah neh pakat2 uboh lepah ning...ambe dok maroh..cume nok royak kabor...

ok...

RESEPI #1 : PULUT MANGGA



1
Bahan-bahan:
2 biji mangga masak - dihiris
1/2kg pulut

Sos Santan:
1 biji kelapa - diambil santan putihnya
50gm gula pasir - dimasak sehingga pekat untuk dijadikan sirap
1 sudu makan tepung ubi
Secubit garam

Cara memasak:
1. Basuh beras pulut bersih dan kukus di dalam Pengukus FABER hingga masak. Ketepikan.
2. Masak santan bersama tepung ubi, gula dan juga sedikit garam. Kacau rata.
3. Letakkan pulut yang sudah masak di atas pinggan dan ratakan.
4. Hidangkan bersama sos santan dan juga hirisan mangga.
5. Sedia dinikmati.


***kalu berase malas nok buat sos santan tu...boleh jugak gantikan dgn susu pekat manis..tetapi rasanya tak sesedap santanlah...

RESEPI #2 : JUS MANGGA BERSUSU


Bahan-bahan:
1 biji mangga masak
50ml susu segar
2 ceduk aiskrim vanila
1 sudu teh esen vanila
4 ketul kiub ais

Bahan hiasan:
1 ceduk aiskrim strawberi
1 biji gula-gula jeli
5 biji gula-gula M&M

Cara memasak:
1. Kupas mangga masak dan ambil isinya.
2. Kemudian masukkan isi mangga ke dalam mesin pengisar bersama susu segar, aiskrim vanila, esen vanila dan kiub ais. Kisar sehingga halus dan gebu.
3. Seterusnya tuangkan ke dalam gelas.
4. Akhir sekali, hiaskan dengan aiskrim strawberi dan letakkan gula-gula jeli di atasnya. Taburkan gula-gula M&M di sekeliling minuman ini.
5. Sedia untuk dihidangkan.


**bahan hiasan tu suka hatilah nak letak ataupun tak...



aaaaa..Alhamdulillah...bolehlah kalu nok hidang mase minum petang ke...makan beradap ke...makan bersuap ke...mende ke neh...aaaa

Selamat Mencuba!!~~~~~

Assalamualaikum Warahmatullah....

No comments:

Post a Comment