Search This Blog

Pengikut Setia~~~

Thursday, May 19, 2011

TINTA DARI DAPUR (resepi berasaskan rambutan)

Assalamualaikum Warahmatullah...

aaaa...guane kabor belake....sihat dok???..aaaa...kalu aritu ambe ade kabor pasalresepi berasaskan durian...kali ning...ambe nok kabo pulok...nok beri pulok resepi hok berkaitan dgn rambutan...aaa...tu dia...ade dalam 4 resepi....hok mudoh2 belake neh...aaaa...kalu hok payoh2...dok semangat pulok nok buat dok??...aaaaa..tu dia...meh3..kite tgk resepi2 ning...

Resepi #1 : Sirap Ros Rambutan

Bahan-bahan :

Buah Rambutan secukup rasa
Air secukup rasa
Gula secukup rasa
Pewarna ros atau sirap ros secukup rasa
Ais secukup rasa

Cara-cara :

1. Masak air dan rambutan yang telah dibuang bijinya sehingga mendidih.
2. Kemudian masukkan gula, kacau sehingga sebati dan masukkan pewarna ros.
3. Tutup api dan sejukkan.
4. Sedia untuk dihidangkan dengan ais.


Resepi #2 : Rambutan Milkshake

Bahan-bahan

1. 1 tin rambutan dalam tin termasuk airnya sekali.
2. 1/2 tin susu cair. (boleh dikurangkan atau di lebihkan. ikut citarasa)
3. Ais secukup rasa.
4. Gula secukup rasa.

Cara-cara

1. Campur semua bahan.
2. Blend kesemuanya
3. Sedia untuk di minum.
**kalau guna rambutan segar. Eloklah dibuang selaputnya. Blend dahulu gula dan air suam. Kemudian masukkan bahan-bahan lain.

Resepi #3 : Puding Rambutan

Bahan-bahan : 

1. 2 bungkus agar-agar kering. (yang memerlukan 250ml-300ml untuk satu bungkus)
2. 200ml air sejuk
3. 1 liter air soya tanpa gula
4. 1/2 tin susu cair
5. Gula secukup rasa
6. 1 tin buah rambutan

Cara-cara : 

1. Panaskan agar-agar, air dan soya sehingga betul-betul sebati.
2. Masukkan gula dan susu cair. Kacau rata dan biarkan seketika.
3. Tapis dan sejukkan. (untuk perhaluskan)
4. Bila dah siap boleh dihidangkan bersama air rambutan dan buahnya sekali

Resepi #4 : Kerabu Rambutan

Bahan-bahan : 

1. 15-20 biji rambutan dipotong-potong
2. 4 ekor sotong kecil di goreng garing
3. 1 biji bawang besar dipotong dadu
4. Daun ketumbar secukup rasa diracik halus
5. Cili padi secukup rasa dan dipotong kecil
6. 200gm kacang tanah dipanggang dan ditumbuk

Cara-cara :

1. Masukkan semua bahan didalam mangkuk
2. Sedia untuk dihidangkan.





aaaa...gitulah sdikit sebanyok hok ambe buleh beri kali ning..kalu ade lagi..ambe kongsi lagi neh...dok susoh mane pun...dok??..aaaa.....senang je....heheheh...kite kalu nok buat ning kalu ade kemahuan tu....boleh je..asal usaha dulu..jadi dok jadi belakang kire....buat dulu...hendak seribu daya tak hendak seribu dalih...aaaaa....gitulah....gambor tu lain kalilah...pasaa line lambat ngat nok upload...kalu tebeng jugok subuh esok baru boleh...malah nok tunggu...kan tunggu2....netup komputer....heheehe...lain kali pulok  neh...

Assalamualaikum Warahmatullah...

No comments:

Post a Comment